Om Creeper

Creeper är ett enkelt övervakningssystem för den allmänhet som vill kunna se vad våra svenska myndigheter, militär och politiska partier är ute och letar efter för information på det svenska Internet. Men det bygger på att just du är med och sköter din del av övervakningen. Syftet är att försöka tillföra något till diskussionen om övervakning i den pågående debatten om integritet och FRA:s övervakning av den svenska allmänheten.

Övervakningen sker genom att du på dina egna webbsidor länkar en bild på den här webbsajten. Detta möjliggör att Creeper kan ta den information som en hämtning av denna bild ger, som att titta på vilken IP-adress förfrågningen kommer ifrån och den hänvisning som gör att hämtningen av bilden sker. Detta är inte en optimal lösning eftersom den som surfar kan dölja sin referrer genom en inställning i sin webbläsare.

Tjänsten är inte till för att du som sajtinnehavare ska kunna få ut din egen statistik, men funktionaliteten finns att följa enskilda webbsidor och myndigheter ändå. All statistik finns att hitta genom senaste-listan som är offentlig för alla. Det har dessutom fördelen att det inte krävs någon registrering för att börja övervaka, det räcker med att börja länka Creeper. Du kan också få ut de senaste träffarna genom en RSS-feed. Efter rubriken på varje sida finns en RSS-ikon som leder till feeden.

Om Creeper-bilden till vänster visar rött surfar du från en IP-adress vi övervakar, och du loggas därmed. I alla andra fall visar bilden grönt och ingen information lagras alls.

Tycker du att det saknas något i IP-adresslistan? Skicka gärna in IP-adressen och tillhörande ägare så får vi se om jag lägger in den. Kontakt sker genom att skicka ett e-mail till pawal@blipp.com. Nyheter om Creeper kommer att postas på min blogg Datasvammel.

Det kostar i tid och pengar att driva Gnuheter och Creeper. Donera gärna en slant.

PayPal - The safer, easier way to pay online!

Patrik Wallström